Veiligheid

Veiligheid

9 november 2021

Veiligheid

Stel je voor. Er ontstaat brand bij jou thuis. De brandweer rukt uit en probeert met man en macht alles wat jou dierbaar is te redden. Met gevaar voor eigen leven doen ze er alles aan om de brand te blussen.

Stel je voor. Jij hebt een paar maanden eerder wat zonnepanelen op de kop getikt. Goeie deal gemaakt, zelf geïnstalleerd, en wat denk je? Werkt als een trein! Je hebt de investering er nu al bijna uit.

Terug naar de brand. Terug naar die helden die voor jou zijn uitgerukt. Eenmaal ter plaatse schakelen ze bij wijze van veiligheidsmaatregel eerst de stroom naar het brandende gebouw uit. Echter, jouw woning beschikt over een PV-installatie. Zonder al te veel te verdwalen in lastige vaktermen en ingewikkelde stroomschema’s betekent dit het volgende. De zonnepanelen blijven spanning opwekken, zelfs als het systeem niet is aangesloten op het net, met als gevolg risico op elektrocutie voor de brandweerlieden. Die man of vrouw die voor jouw probleem uitrukte, zit nu zelf flink in de problemen.

Hoe had dit doemscenario voorkomen kunnen worden, horen we je denken. Komt ie: goede systemen, goede gereedschappen en goede installatie. Zo maken wij gebruik van het SolarEdge systeem. Dit systeem biedt de oplossing in de vorm van een power optimizer per paneel, een omvormer én monitoring op paneelniveau. Bovendien hebben SolarEdge systemen een ingebouwde veiligheidsvoorziening die veiligheidsrisico’s verminderen.

Wanneer power optimizers zijn aangesloten blijven de panelen alleen functioneren zolang de omvormer een veiligheidssignaal afgeeft. Valt het signaal weg, dan gaan de power optimizers automatisch over op de veiligheidsmodus. De DC-stroom en spanning in de paneel- en stringkabels worden afgesloten.

Meer weten over de veiligheidsrisico’s van zonnepanelen en hoe deze zoveel mogelijk beperkt kunnen worden? Wij vertellen je er graag alles over!

Ja, ook in de herfst en winter… Laat de zon maar schijnen!

© Copyright Roose & Roose Gebouwd door Saam' uit Groningen