Oost – West

Oost – West

30 juni 2021

Oost – West

Oost-west plaatsing.

We beginnen met het feitje van de eeuw. Zonnepanelen hebben zonlicht nodig. Een zon op ‘t zuiden is het meest zonnig, dus zonnepanelen moeten op het zuiden geplaatst worden. Zou je zeggen. Theoretisch gezien zouden ze op deze manier de beste opbrengst moeten leveren, toch zie je steeds meer dat er voor een oost-west plaatsing wordt gekozen. Wij leggen je uit waarom. 

 

Oost-west. 

Wanneer de zonnepanelen op het zuiden worden geplaatst, dan ontstaat er een hoge piek aan stroom rond 12 uur in de middag. Dit komt omdat de zon dan een perfecte plaatsing heeft wat betreft het opwekken van stroom. Echter kan niet alle stroom die binnen deze piek wordt verwekt worden verbruikt. Zonde, toch? Wanneer je de panelen in een oost-west positie plaatst, leveren ze gedurende dag gelijkmatig energie op. In de ochtend ontvangen de oost-gerichte panelen de meeste zon en in de middag zullen dit de west-geplaatste panelen zijn. Doordat het verbruik verdeeld kan worden over de twee momenten zal er op deze manier optimaal gebruik gemaakt kunnen worden van de verwekte stroom door huishoudelijke apparaten. 

 

Accu’s.

Nu is het bijna niet mogelijk om alle stroom die wordt opgewekt ook daadwerkelijk in te zetten. Ook niet wanneer je de zonnepanelen op de perfecte plek hebt geïnstalleerd en je rekening houdt met het gebruik van huishoudelijke apparatuur. Wil je toch je eigen verbruik maximaliseren, kan het raadzaam zijn om een accu aan te sluiten op het systeem. Deze accu slaat alle energie die over is op, zodat het op een later moment kan worden gebruikt. Dit overschot kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de verlichting. Zo gebruik je zelfs in het donker groene stroom. Neem contact op voor de mogelijkheden. 

 

Laat de zon maar schijnen!

 

© Copyright Roose & Roose Gebouwd door Saam' uit Groningen