Veldopstelling zonnepanelen

Veldopstelling zonnepanelen

Is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen? Helemaal niet erg, want met je zonnepanelen in een veldopstelling kun je alsnog zonne-energie opwekken in je eigen tuin. Benieuwd of het wat voor jou is? We vertellen je alles over de voordelen, vergunningen en kosten van een veldopstelling.

Wat is een veldopstelling zonnepanelen?

Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Als je dak bijvoorbeeld in de schaduw zit, niet stevig genoeg is of je in een monument woont, kunnen of mogen er geen zonnepanelen op.

Gelukkig is er dan een andere optie: een veldopstelling voor je zonnepanelen. Bij een veldopstelling komen de zonnepanelen in de tuin te staan in plaats van op het dak. We monteren ze op een speciaal frame waarmee je zelf de hellingshoek en de richting bepaalt. 

DE VOORDELEN VAN EEN VELDOPSTELLING

Steeds meer mensen kiezen voor een veldopstelling. Niet zo gek, want zonnepanelen in je tuin heeft een hele hoop voordelen:

Geen beperkingen van het dak

Bij zonnepanelen op het dak ben je gebonden aan de ligging en locatie van het dak. Een dak in de schaduw of op het noorden kun je natuurlijk weinig aan doen. Maar met een veldopstelling heb je de vrijheid om de beste plek te kiezen om zoveel mogelijk zon te vangen.

Flexibele opstelling

Met een veldopstelling kun je helemaal zelf kiezen hoe het eruit komt te zien. We kunnen zelf de hellingshoek, opstelling en hoogte instellen. Lekker dicht bij de grond? Dat kan. Maar iets hoger zodat je er met de grasmaaier onder kan? Dat kan natuurlijk ook!

Meer panelen

Je dak heeft maar een beperkte oppervlakte om zonnepanelen op te leggen. Soms zitten er nog dakramen of een schoorsteen die die oppervlakte nog kleiner maken. En daar heb je op de grond geen last van. In een grote tuin kun je veel meer panelen kwijt.

Meer ontwerpvrijheid

Door je zonnepanelen in een veldopstelling te plaatsen, heb je meer vrijheid in het ontwerp. Het frame kun je helemaal aanpassen aan de stijl van jouw tuin. Zo past de veldopstelling altijd precies en ziet het er mooi uit.

Verschillende plekken

Je kunt een veldopstelling op veel verschillende plekken plaatsen. Natuurlijk in je tuin, maar ook in de slootwal zoals we deden in Briltil, op een bedrijfsterrein of op agrarische grond. Daardoor is een veldopstelling ook een ideale oplossing voor bedrijven die niet een geschikt dak hebben voor zonnepanelen.

Heb je een vergunning nodig voor een veldopstelling?

Voor een veldopstelling heb je in sommige gevallen een vergunning nodig. Maar waar je zonnepanelen komen te staan, bepaalt aan welke voorwaarden je precies moet voldoen.

Voor zonnepanelen in de tuin zijn de voorwaarden grofweg:

  • niet hoger dan 2-5 meter
  • past in het bestemmingsplan
  • kleinschalige opstelling (maximaal 75-100 m2) voor eigen gebruik

Voor zonnepanelen in een weiland, zijn de voorwaarden grofweg:

  • voldoet aan de Wet natuurbescherming
  • voldoet aan het ruimtelijk kader van de gemeente
  • geeft geen hinder door reflectie

Maar tussen de regels van gemeentes kan nog wel eens verschil zitten. Vraag dus vooral bij je eigen gemeente na wat de voorwaarden bij jou precies zijn.

Onze werkwijze bij het plaatsen van een veldopstelling

Elke veldopstelling is uniek. Daarom komen we ook altijd bij je thuis langs om samen te bekijken wat er allemaal mogelijk is. En wat jouw wensen zijn natuurlijk. Het grote voordeel van een veldopstelling is dat je heel vrij bent in de vorm, grootte en hoogte. We hebben verschillende opties:

  • Je kan de opstelling laten plaatsen op een speciaal – stijlvol! – frame
  • Je kan de opstelling laten plaatsen in de slootwal
  • Andere wensen? We bekijken wat bij jou past!

KOSTEN VAN EEN VELDOPSTELLING ZONNEPANELEN

Denk je erover na om je zonnepanelen in de tuin te plaatsen? Dan ben je natuurlijk ook benieuwd naar wat dat dan kost.

Meestal is een veldopstelling ongeveer 10 tot 20% duurder dan panelen op het dak. Dat heeft 2 redenen:

Frame: het frame dat onder je veldopstelling komt, is gemaakt van duurzame hardhouten palen. Die is dus vaak kostbaarder dan de onderconstructie die op je dak komt.

Kabels: er zit meer afstand tussen de zonnepanelen en de meterkast. Daarom zijn er ook wat langere kabels nodig. En dat brengt extra kosten met zich mee. 

Meer weten over de veldopstelling zonnepanelen?

Lijkt het jou wel wat, zo’n veldopstelling? We komen graag eens langs om te horen wat je wensen zijn. Samen bedenken we de perfecte oplossing voor in jouw tuin!

© Copyright Roose & Roose Gebouwd door Saam' uit Groningen