Klaar voor de toekomst met de thuisbatterij

Klaar voor de toekomst met de thuisbatterij

10 februari 2023

Klaar voor de toekomst met de thuisbatterij

Het was koud deze winter. En de energieprijzen waren hoog. Een combinatie die ervoor zorgde dat je voor een beetje een behaaglijk huis soms diep in de buidel moest tasten. Daardoor denk je misschien na over zonnepanelen of een thuisbatterij om je eigen energie op te wekken én op te slaan. Best een investering, maar het scheelt een hoop op je energierekening. Superslim dus, zo’n thuisbatterij!

Doei salderingsregeling, hallo thuisbatterij

Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, wordt dat met je verrekend volgens de salderingsregeling. Maar de salderingsregeling wordt de komende jaren afgebouwd. En vanaf 2031 kun je waarschijnlijk helemaal niet meer salderen. De oplossing daarvoor? Een thuisbatterij! In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten.

Eh… salderen, wat is dat ook alweer?

De zonnepanelen op je dak vangen zonnestralen zolang de zon schijnt. Dus bijvoorbeeld ook als je op vakantie bent en dus even (bijna) geen stroom gebruikt. En soms wekken je zonnepanelen ook gewoon meer op dan je kunt gebruiken. Dan gaat de stroom terug het net op.

Zo werkt de salderingsregeling

Op een zonnige dag wek je dus misschien meer op dan je gebruikt, maar op andere momenten (‘s nachts bijvoorbeeld) wek je helemaal niks op. Dan moet je wel energie van het energiebedrijf afnemen om de koelkast koud te houden. Aan het eind van het jaar maakt het energiebedrijf de balans op. Hoeveel energie heb je geleverd en hoeveel heb je afgenomen? Dat mag je tegen elkaar afstrepen. Onderaan de streep meer geleverd dan afgenomen? Dan betaalt het energiebedrijf dat aan je uit. Dat is de salderingsregeling.

Afbeelding: Consumentenbond

De salderingsregeling vanaf 2025

Maar de regering wil vanaf 2025 de salderingsregeling stap voor stap afbouwen. Dan mag je dus elk jaar minder salderen. Totdat het in 2031 helemaal niet meer kan. Vanaf dan krijg je minder terug voor de stroom die je aan het energiebedrijf levert. Dit is nog niet vastgelegd, maar er zijn al wel voorstellen voor.

Zonnepanelen zijn het nog steeds waard na 2025

Minder geld voor de stroom die je levert? Dat klinkt allemaal niet echt voordelig. Na 2031 zou je dus zeggen: het is handiger om de stroom die je niet meteen kan gebruiken, op te slaan. En dat kan ook! Met een thuisbatterij.

Waar je op moet letten als je een thuisbatterij koopt

Met een thuisbatterij kun je de stroom die je zonnepanelen opwekken opslaan, en later gebruiken. Met de hoge energieprijzen van vandaag de dag een topinvestering dus. Wat wel heel belangrijk is, is de koppeling tussen de batterij en de omvormer van je zonnepanelen. Als wij zonnepanelen installeren, zorgen we er altijd voor dat de omvormer geschikt is om te koppelen aan een thuisbatterij. En we sluiten ‘m natuurlijk ook voor je aan.

Thuisbatterij aanschaffen

Een thuisbatterij is dus een mooie oplossing waarmee je de stroom binnen je eigen muren houdt. Voordat je er een aanschaft, moet je goed weten hoeveel stroom je verbruikt. Thuisbatterijen verschillen namelijk nogal in prijs. Dat hangt deels af van de capaciteit. Als je weet hoeveel je gebruikt, weet je ook hoe groot je batterij moet zijn.

Verder zijn de thuisbatterijen die wij plaatsen modulair, dus mocht je later toch meer nodig hebben dan is dat geen probleem. En gelukkig worden ze steeds populairder, dus ook steeds goedkoper.

Heb je al zonnepanelen en wil je er graag een thuisbatterij bij? Of wil je beide graag in een keer? Neem even contact met ons op. We helpen je graag!

© Copyright Roose & Roose Gebouwd door Saam' uit Groningen