Thuisbatterij

Thuisbatterij

Een thuisbatterij – ook wel thuisaccu – slaat energie op die jij opwekt met je zonnepanelen. In plaats van dus terug te leveren aan het net, sla je je eigen verwerkte energie op die je niet meteen nodig hebt.

Zo ben je minder afhankelijk van het net en heb je onderaan de streep lagere energiekosten. Ideaal dus zo’n thuisaccu. Benieuwd of een thuisbatterij geschikt is voor jouw situatie? Vraag gratis een offerte aan of lees hier alles wat je moet weten.

Wat is een thuisbatterij?

Met een thuisbatterij hou je de stroom binnen je eigen muren, in plaats van dat het het stroomnet op gaat. Zo kun je het gebruiken als je het nodig hebt. Heel slim. Logisch dus dat steeds meer mensen een thuisbatterij overwegen. Benieuwd of het wat voor jou is? We vertellen je er alles over! Vragen? Neem contact op.

Wat je moet weten voor je een thuisbatterij aanschaft

Hoe werkt een thuisbatterij precies?

Een thuisbatterij laat je installeren in een koele, lege ruimte zoals de garage. Onze expert installeert ‘m voor je en sluit de omvormer, batterij en zonnepanelen goed aan. 

Overdag wekken je zonnepanelen stroom op. Als je op dat moment bijvoorbeeld de wasmachine aan hebt staan, gaat de stroom daarheen. Maar als je panelen meer stroom opwekken dan je meteen kan gebruiken, gaat het naar de thuisbatterij. Die slaat het op zodat je het op een later moment kan gebruiken. ‘s Avonds bijvoorbeeld. 

Voordelen van een thuisbatterij

Voordelen

Je bent zelfvoorzienend
Niet meer afhankelijk van het stroomnet én wisselende stroomprijzen. 

Geen last meer van stroomstoringen
De hele stad zonder stroom? Jij niet, want jouw stroom blijft binnen je eigen muren. Stroomstoringen zijn dus verleden tijd.

Alternatief voor salderen
De salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2025. Je krijgt steeds minder en uiteindelijk helemaal niets meer voor stroom die je aan het net levert. Met de thuisaccu bewaar je de energie om zelf te gebruiken. 

Makkelijk en weinig onderhoud
Als je thuisbatterij eenmaal geplaatst is, heb je er geen omkijken meer naar.

Groene stroom
Als je je eigen energie gebruikt, gebruik je minder van het net. En je eigen energie is groen, omdat het van je zonnepanelen komt. Daardoor gebruik je bijna alleen nog maar groene stroom.

De kosten van een thuisbatterij

Hoe duur een thuisbatterij is, hangt af van verschillende dingen. Er zit bijvoorbeeld nogal wat verschil in kwaliteit. En daar betaal je natuurlijk voor. Ook de capaciteit van je thuisbatterij beïnvloedt de prijs. Grote batterijen (14 kWh) zijn duurder dan kleine batterijen (4 kWh). 

Als we een gemiddelde prijs moeten geven, zouden we zeggen dat je op een bedrag van tussen de €2.000 en €10.000 kan rekenen. Of het bij jou de duurdere of goedkopere kant uitvalt, hangt af van je situatie.

Is een thuisbatterij rendabel?

Thuisbatterijen hebben veel voordelen. Wij denken zelfs dat ze de toekomst van energie zijn. Of het voor jou rendabel is, hangt af van verschillende dingen. Bijvoorbeeld:

  • Hoe duur de thuisbatterij is die je koopt

Er zijn verschillende batterijen op de markt. De prijzen verschillen dan ook. Per merk, capaciteit en kwaliteit. Voor meer capaciteit en een langere levensduur betaal je natuurlijk meer dan voor een accu met minder capaciteit en een kortere levensduur. 

  • Jouw zonnepanelen

Als je geen zonnepanelen hebt, heb je ook niet veel aan je thuisbatterij. Zonnepanelen op je dak is dus essentieel als je je ‘m rendabel wil maken. Op dit moment krijg je nog geen subsidie voor een thuisbatterij, maar voor zonnepanelen zijn er wel bepaalde regelingen die het aantrekkelijker maken. 

  • De salderingsregeling

Op dit moment kun je de stroom die je niet meteen gebruikt, terugleveren aan het net. Dat mag je aftrekken van je eigen energierekening. Daardoor ben je dus goedkoper uit. Maar deze salderingsregeling wordt in de komende jaren afgebouwd. Dat betekent dat je over een paar jaar geen voordeel meer hebt van stroom die je extra opwekt. Met een thuisbatterij bewaar je die stroom zelf: dé oplossing voor de verdwijnende salderingsregeling dus.

Thuisbatterij zónder zonnepanelen

Kan je dan alleen een thuisbatterij nemen als je ook zonnepanelen hebt? Nee, het kan ook zonder. Je kunt ‘m dan gebruiken om ‘s nachts stroom voor het goedkopere nachttarief te kopen van het net en dan op te slaan. Die stroom kun je overdag dan gebruiken. Maar dit is nog niet heel rendabel: je maakt er misschien een paar honderd euro winst per jaar op. Dat weegt meestal niet op tegen de aankoopprijs van een thuisbatterij.

Een expert inschakelen

Als je een beetje handig bent met elektrotechniek, denk je er misschien over na om zelf je thuisbatterij aan te sluiten. Maar in de meeste gevallen is het beter om een expert in te schakelen. Dan ben je namelijk zeker van:

  •  Advies op maat

Er zijn nogal wat verschillende batterijen te koop. Welk merk en welke capaciteit past bij jou? Een expert bekijkt jouw specifieke situatie en geeft je advies. 

  • Installatie

Jouw expert heeft al heel wat batterijen geïnstalleerd, dus die weet wel hoe het moet. Je weet dus zeker dat het goed én snel gaat. Meestal is de installatie klaar binnen een dag. 

  • Garantie

Bij ons krijg je 5 jaar garantie op de installatie. Mocht er binnen die 5 jaar iets met je thuisbatterij aan de hand zijn, dan lossen we het voor je op.

Is het interessant voor mij?

Een thuisaccu is een investering in de toekomst. Ook al kan het nu misschien nog niet direct uit. Als de salderingsregeling in 2031 afloopt, is de investering het in de meeste gevallen waard. Ben je benieuwd of het in jouw situatie een handige investering is? Vraag dan een offerte bij ons aan.

© Copyright Roose & Roose Gebouwd door Saam' uit Groningen