Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken

9 april 2021

Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken.
Optimaal rendement. Daar doen we het uiteindelijk voor. Goed voor het milieu en de portemonnee. Maar wat als dat verstoort wordt door vuil en viezigheid? Heel simpel, dan moeten de panelen schoon gemaakt worden. Hoe vuiler de panelen, des te minder licht ze vangen. We hadden niet verwacht dat we het ooit zouden zeggen, maar gelukkig regent het veel in Nederland. Dat zorgt er voor dat de zonnepanelen over het algemeen redelijk schoon gehouden worden. Toch is het goed om eens in zoveel tijd je panelen even te checken.

Noodzaak.
Zoals gezegd houdt de natuur jouw zonnepanelen over het algemeen aardig schoon. Door de regen spoelt vogelpoep en stof grotendeels weg en de wind zorgt er voor dat er weinig blad blijft hangen op de panelen. Met de  nadruk op de woorden grotendeels  en weinig. Helemaal schoon blijven ze natuurlijk nooit, en (licht) vervuilde panelen zorgen voor een rendementsverlies van rond de 2 á 3 procent. En dat wil je voorkomen, toch?

Hoe?
Maar hoe maak je zonnepanelen schoon? Schakel hiervoor altijd specialisten in! Het is namelijk erg gevaarlijk om je op het dak van je woning of bedrijf te begeven zonder de nodige veiligheidsmaatregelen te hebben getroffen. Ga ook vooral niet zelf experimenteren met schoonmaakmiddelen. Sommige goedjes zijn vrij agressief en kunnen de coating op de zonnepanelen beschadigen. De specialist zorgt er voor dat eerst al het droge afval zoals bladeren worden verwijderd. Vervolgens is het een kwestie van schoonmaken en poetsen. Hiervoor worden speciale materialen gebruikt. Trouwens, ze schakelen je zonnepanelensysteem volledig uit voordat ze beginnen met reinigen.

Safety first!
Klinkt allemaal heel makkelijk, maar de meeste zonnepanelen zijn geplaatst op (schuine) daken of andere relatief moeilijk bereikbare plekken. Daar kun je er niet eenvoudig bij! Professionals zorgen altijd voor een veilige werkomgeving. 

Hoe vaak?
In de meeste gevallen is eens in de 3-5 jaar reinigen voldoende. Echter is dit uiteraard volledig afhankelijk van jouw situatie. Op sommige plekken is er bijvoorbeeld meer vervuiling door stof of overlast van vogelpoep dan op andere plekken. Blijf daarom jouw zonnepanelen regelmatig (2-4x per jaar) controleren en laat de professionals nagaan of ze daadwerkelijk schoongemaakt moeten worden.

Wanneer?
Laat  jouw zonnepanelen in het voorjaar reinigen. April is wat ons betreft dé zonnepanelenschoonmaakmaand. Zo zijn de panelen schoon voor de 6 zonnige maanden die daarop volgen,  waarin ze voor rond de 75% van de jaarlijkse opbrengst zorgen. Datum uitgekozen? De professionals zullen een afspraak maken om dit overdag uit te voeren. Met andere woorden, wanneer er weinig zonlicht is. Hierdoor voorkomen ze dat het schoonmaakwater te snel droogt en vlekken of resten achterlaat. 

Geen zin?
Maak zin! Door het verlies wat optreed door vuile panelen, heb je het inhuren van een professional snel terugverdiend. 

We hopen je op deze manier een beetje op weg te helpen met het behalen van het optimale rendement uit jouw zonnepanelen.

Laat de zon maar schijnen!

 

© Copyright Roose & Roose Gebouwd door Saam' uit Groningen