Zonnepanelen op plat dak

Zonnepanelen op plat dak

9 april 2021

Zonnepanelen op plat dak

Zonnepanelen op plat dak.

Sinds de opkomst van zonnepanelen, spreekt dit voor veel mensen vooral tot de verbeelding op schuine daken. Het is inmiddels een heel herkenbaar beeld. Dakpannen die worden bedekt met zonnepanelen. Zal wel het beste zijn, horen we je denken. Maar niets is minder waar. Zonnepanelen op platte daken bieden veel voordelen ten opzichte van schuine daken.

Voordelen.

Het plaatsen van zonnepanelen op schuine daken heeft veel voordelen, zowel praktisch als gevoelsmatig. Laten we starten met die tweede. Over het algemeen worden de met zonnepanelen bedekte daken nou niet bepaald mooi gevonden. Zonnepanelen op platte daken zie je (bijna) niet. Zo wek je ongezien veel stroom op. Met de nadruk op veel. Want doordat je niet afhankelijk bent van de richting en helling van een schuin dak, kun je de panelen in de ideale richting en hellingshoek plaatsen. 

Minder zichtbaar, meer stroom. Klinkt goed, toch?

Nadeel?

Een nadeel van het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak, is dat je vaak minder bruikbare oppervlakte hebt, bijvoorbeeld door obstakels en de ruimte die tussen panelen komt i.v.m. schaduwvorming. Je kan er dus vaak minder panelen kwijt. Om toch zoveel mogelijk panelen te kunnen plaatsen, wordt er vaak gekozen voor een zogenoemde oost-west ligging. Hierbij worden de panelen in een flauwe hoek, bijna tegen elkaar aan gelegd. Waarbij de ene kant gericht is op het oosten en den ander op het westen. Naast het voordeel dat er meer geplaatst kan worden heeft oost-west nog veel meer voordelen. Dit leggen we uit in de blog over oost-west plaatsing.

Wij adviseren je graag over de ideale plaatsing voor jouw situatie. 

Laat de zon maar schijnen!

 

 

© Copyright Roose & Roose Gebouwd door Saam' uit Groningen