Thuisbatterij

Thuisbatterij

4 februari 2022

Thuisbatterij

Met een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, kun je de energie opslaan die is opgewekt door jouw zonnepanelen. Vooral bij zuid-geplaatste zonnepanelen is er rond het middaguur een hoge piek in het opwekken van energie. Huishoudens kunnen al deze energie vaak niet direct verbruiken. Hierdoor wordt deze energie het net op gestuurd waardoor je er zelf niet direct gebruik van maakt. Bij het gebruik van een accu wordt deze energie opgeslagen zodat je het later, op momenten dat de panelen niet voldoende energie opwekken, zelf kan verbruiken. 

Meer over het doorsturen van opgewekte energie en de problemen die dit kan veroorzaken lees je in ons blog over de hoge netspanning

Wat zijn de kosten een thuisaccu…

… en kan het voor mijn situatie uit om een thuisaccu aan te schaffen? Goeie vraag! Alleen kunnen we daar we zo 1, 2, 3, geen eenduidig antwoord op geven. Voordat we hier meer over kunnen zeggen moeten we eerst een aantal zaken ophelderen.
Wereldwijd is er een groot tekort aan batterijen. De autobranche genereert een torenhoge vraag naar batterijen en de belangrijkste grondstof, lithium, wordt maar minimaal afgegeven door China. Dit heeft als gevolg dat de prijzen voor batterijen enorm zijn gestegen de afgelopen jaren. Daarnaast is de thuisbatterij een vrij nieuw product. Ook dit is niet gunstig voor de prijs. Tot slot zijn er in Nederland vanuit de overheid nog geen subsidies op de aanschaf van een accu voor zonnepanelen. 

Oké, thuisbatterijen zijn dus om verschillende redenen prijzig. Maar kan het in jouw situatie uit? Dat is natuurlijk het belangrijkst. Om die vraag te kunnen beantwoorden zul je moeten gaan meten. Met gebruik van meetspoelen kun je in een energiemanager bijhouden wat jouw verbruik is en welk deel hiervan wordt geleverd door de zonnepanelen. Pas nadat de situatie helder in beeld gebracht is, kan de terugverdientijd worden berekend. En pas dan weten we of het uit kan.

In veel gevallen kan een thuisbatterij op dit moment nog niet uit. Bij deze conclusie wordt ook rekening gehouden met het afbouwen van de salderingsregeling. Naar verluidt wordt deze regeling vanaf 2023 in 9 jaren met 11% per jaar afgebouwd. Is er in jouw situatie bijvoorbeeld sprake van een eigen verbruik van 50%, dan heb je de eerste 4,5 á 5 jaar geen last van de afbouw. Daarna wordt het pas interessant om gebruik te maken van een thuisaccu.

Maar de vraag was: wat kost een thuisaccu? Op dit moment ligt de aanschafprijs van batterijen voor het opslaan van stroom zo rond de €500/€550 per kw. De meest gangbare thuisbatterijen worden geleverd in 6,5 kw, 10 kw of 16 kw. De snelle rekensom leert dat je dus voor de kleinste batterij al rekening moet houden met prijzen van rond de €3.500. En dan is het nog afhankelijk van de situatie (in hoeverre je voorbereid bent op een thuisbatterij) waar de installatiekosten op uit komen.

Dus wel of geen thuisbatterij?

Financieel gezien is het in de meeste gevallen een verstandige investering. In de toekomst zal het een nóg betere investering zijn. Daarom is het wel erg verstandig om je alvast voor te bereiden op het plaatsen van een thuisaccu. Dit doe je door goed inzicht te krijgen in jouw verbruik en een hybride omvormer te plaatsen. Deze omvormer kan eenvoudig worden aangesloten op de thuisbatterij  zodra jij er aan toe bent. 

Tot die tijd raden wij iedereen aan om waar nodig het stroomverbruik-gedrag aan te passen. Denk na over het gebruik van zware elektrische apparatuur. Plan het zo dat deze apparaten draaien wanneer jouw zonnepanelen de meeste energie opwekken.

Meer weten over het gebruik van een thuisbatterij en of het voor jouw situatie een goede investering is? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

© Copyright Roose & Roose Gebouwd door Saam' uit Groningen