4 januari 2022
Hoge netspanning
Drukte op het stroomnet en uitgeschakelde zonnepanelen. Je hoort het tegenwoordig overal. Zo kon je bijvoorbeeld op nos.nl lezen dat het zomaar zo zou kunnen zijn dat jouw panelen soms niets doen, doordat de omvormer is uitgeschakeld. En dat wil je niet. Maar wat is er precies aan de hand en wat kunnen we er aan doen? Wij leggen het je uit!
De laatste jaren is Nederland enorm verduurzaamd. Er liggen in ons land al op meer dan een miljoen daken zonnepanelen, er worden gigantische zonneparken aangelegd en er wordt flink wat windenergie opgewekt. Al deze opgewekte energie moet ergens naartoe.
Ons stroomnet is berekend op afnemers, en dus niet op levering. Dat houdt in dat het net in de basis rekening houdt met hoeveel stroom er verbruikt wordt in ons land. Doordat wij met z’n allen nu (veel) meer opwekken dan dat er in die berekening nodig is, hebben we te maken met te veel opgewekte stroom ten opzichte van hetgeen ons stroomnet aan kan. Het net wordt dubbel belast.
Veruit de meeste zonnepanelen in Nederland zijn op het zuiden geplaatst. Zo vang je immers de meeste zon. Net als je buurman. En dat grote zonnepark. Al die op het zuiden geplaatste panelen realiseren een enorme piek aan opgewekte stroom op het midden van de dag. Nu we met z’n allen meer thuis zijn doordat we thuiswerken of simpelweg niet veel kunnen doen, wordt er op dat tijdstip wel redelijk wat stroom verbruikt. Maar in een ‘gewone situatie’ zijn we dan juist vaak níet thuis. De wasmachine hebben we ‘s ochtends voor het werk snel aangezet, de verwarming gaat pas weer aan als we thuis komen van dat werk en de inductiekookplaat wordt alleen rond etenstijd gebruikt. Er wordt dus enorm veel stroom opgewekt, maar niet direct verbruikt.
Dit gebeurt er. Stel je een situatie voor van 22 huizen in een straat. Het is 1 uur ‘s middags en de meeste bewoners zijn aan het werk. De huizen zijn aangesloten op het stroomnet, welke gebouwd is op 230 volt. Het eerste huis in deze straat heeft zonnepanelen. Wanneer zijn omvormer aan staat, drukt hij zijn opgewekte stroom het net op. 230 volt, wordt 231 volt. Ook het tweede huis heeft zonnepanelen. 231 volt, wordt 232. Enzovoort. Hoe meer huizen aan het net leveren, hoe hoger de spanning wordt. Bij het laatste huis is de spanning 252 volt, de maximale spanning voordat omvormers zichzelf uitschakelen uit veiligheidsoverwegingen. Staan er meer dan 22 huizen in die straat, zal vanaf huis 23 de omvormer zichzelf uitschakelen. Precies, de omvormer schakelt zichzelf uit, dus niet de netbeheerder. Veelal zijn nieuwbouwwijken hier wel aardig op berekend, maar vooral oudere wijken niet.
Er wordt dus op die piekmomenten meer stroom opgewekt dan dat er wordt verbruikt. Zo veel dat omvormers zichzelf uitschakelen. Wat kunnen we daar aan doen? Eén van de oplossingen is de oost-west plaatsing van zonnepanelen. Bij deze plaatsing wekken panelen gedurende de dag stroom op, waardoor er geen absoluut piekmoment ontstaat. Zo kun je dus wél leveren aan die wasmachine die ‘s ochtends draait of die kachel die ‘s avonds brandt. Ook is het belangrijk om de geleiders ruim te berekenen. 10 Liter water pomp je immers ook makkelijker door een brandslang, dan door een rietje. Daarnaast kunnen wij onze gewoontes iets aanpassen. Verspreid jouw stroomverbruik wat geleidelijker over de dag. Gebruik bijvoorbeeld een tijdslot op je wasmachine, waardoor ie rond het piekuur begint te draaien. Doordat jouw wasmachine op het piekmoment stroom verbruikt, wordt de spanning op het net weer verlaagt. Tot slot kun je ervoor kiezen om de door jou zelf opgewekte stroom op te slaan in een accu, voordat je de stroom weer het net op stuurt.
Hoe zit het precies in jouw situatie en wat is voor jou een passende oplossing? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.