14 juni 2022
Hè hè, ze liggen erop! Jouw nieuwe zonnepanelen. Lekker gericht op het zuiden, want dan vangen ze de meeste zon. Vooral rond het middaguur is ‘t druk bij de zuid-geplaatste panelen. Veel mensen kunnen alle stroom die dan opgewekt wordt niet direct gebruiken. Wat er overblijft, gaat rechtstreeks het net op. Maar zoals alles in het leven (en op het gebied van duurzaamheid) gaat dat veranderen. Gelukkig kun je daar nu al op inspelen met toekomstbestendige zonnepanelen. Hoe? Dat lees je hier!
De stroom die terug het net op gaat, ben je kwijt. En je krijgt ‘t ook niet meer terug. Wat je wel terugkrijgt, is stroom op de momenten dat je zelf geen energie opwekt. ‘s Avonds dus, als de zon niet schijnt. De stroom die je dan gebruikt, kun je afstrepen tegen de stroom die je aan het net levert als je te veel hebt. Dat heet salderen. Lever je over het geheel meer dan je verbruikt, dan krijg je daar gewoon geld voor. Dat is de salderingsregeling.
Zit allemaal best goed in elkaar toch? Helemaal geen probleem dus om meer stroom op de wekken dan je gebruikt. Je voelt de ‘maar’ al aankomen, en hier is-ie dan: de regering gaat de salderingsregeling afbouwen. Vanaf 2025 mag je elk jaar minder stroom afstrepen. En vanaf 2031 kun je helemaal niet meer salderen.
Het liefst gebruik je de energie die je zelf al eerder opgewekt hebt. Dan heb je helemaal geen gedoe met salderen en terugleveren. En er is een manier waarop dat kan: met een thuisbatterij. Als je ons eerdere blog over de thuisbatterij hebt gelezen, weet je dat dat nog niet voor iedereen uit kan. Zo’n batterij is namelijk best duur in de aanschaf. Toch zeiden we daar ook dat het wél een goede investering voor de lange termijn is.
Dus ook al ben je nu misschien nog niet toe aan een thuisbatterij, het is wel slim om je alvast voor te bereiden op z’n komst. Dat doe je op twee manieren. Ten eerste moet je je verbruik meten. Daarvoor heb je apparatuur nodig. Zo weet je precies wat er elke minuut gebeurt en kun je daarop de capaciteit berekenen.
De tweede manier is om een hybride omvormer te plaatsen. De hybride omvormer werkt in principe hetzelfde als een normale omvormer, maar dan met extra’s. Zo kun je ‘m makkelijk aansluiten op je thuisbatterij als die er is.
Dat zonnepanelen een goede investering zijn op de korte termijn wist je al. Maar wij denken ook met je mee over de lange termijn. En daar gaat de thuisbatterij een grote rol in spelen. Als je je zonnepanelen door ons laat installeren, zorgen we ervoor dat je ook meteen de juiste meetapparatuur en een hybride omvormer krijgt. Als dan eindelijk het moment komt dat je een thuisbatterij aanschaft, sluiten we ‘m makkelijk voor je aan.
Zo weet je zeker dat je nog jaren duurzame energie kunt opwekken!